Štedrý deň bez zemiakového šalátu je pomaly ako nájsť pod vianočným stromčekom namiesto darčekov len opadané ihličie. Našťastie existuje okrúhlica (vodnica/biela reďkev). Môžeme smelo povedať, že ide o predchodkyňu zemiakov, ktorá sa im naozaj dosť podobá. Veľmi ľahko sa šúpe a drží tvar. Aj keď ju trošku viac uvaríte, neurobí vám zo šalátu beztvarú hrudu čohosi.
Doprajte si tento rok na štedrovečernú tabuľu ku svojej obľúbenej rybe „zemiakový“ šalát plný byliniek podľa nášho receptu. Vhodný je už od 1. fázy diéty KetoMix.
Čo budete potrebovať na 2 porcie:
- 375 g okrúhlice (biela reďkev), nakrájanej na kocky,
- KetoMix Vajonézu,
- 1 lyžičku vínneho octu,
- ½ lyžičky horčice bez cukru,
- 125 g stopkového zeleru, nakrájaného na kocky,
- ½ strúčika cesnaku, rozotretého,
- čerstvý kôpor, nasekaný nadrobno,
- čerstvý koriander, nasekaný nadrobno,
- čerstvú petržlenovú vňať, nasekanú nadrobno,
- čerstvú pažítku, nasekanú nadrobno,
- KetoMix Barbecue dresing,
- 2 bielka z uvareného vajíčka, nakrájané na kocky,
- trošku mletej rasce,
- trošku kajenského korenia,
- soľ a čierne korenie.
Postup:
Vo veľkej miske zmiešajte Vajonézu, vínny ocot, horčicu, zeler, cesnak, všetky bylinky, Barbecue dresing, rascu a kajenské korenie. Všetko dôkladne premiešajte a dochuťte soľou a čiernym korením. Pridajte bielok a misu vložte do chladničky.
Vo veľkom hrnci priveďte do varu vodu. Osoľte a vhoďte nakrájanú okrúhlicu. Varte domäkka asi 7 až 10 minút. Pozor, okrúhlica sa nespráva tak isto ako zemiaky, po napichnutí na vidličku sa preto nebude rozpadať. Mala by sa ľahko rozhryznúť. Vodu zlejte, kocky rozprestrite na tanier alebo tácku a nechajte vychladiť cca 15-20 minút. Následne dajte do misy k ostatným surovinám a dôkladne premiešajte. Šalát nechajte uležať v chladničke minimálne 2 hodiny, najlepšie však až do druhého dňa.