Staročeského kubu pozná snáď každý, kto sa zaujíma aj o Českú kuchyňu. Tradičný vianočný pokrm z húb je známy skôr lokálne. Ide o hubník pochádzajúci z oblasti najvyššieho pohoria v Čechách, ktorou sú Krkonoše. Pri bežnej verzii sa tvorivosti kuchárok medze nekládli a tento pokrm sa pripravoval tak trošku, ako keď psík s mačičkou piekli tortu. V našom recepte sme sa, samozrejme, držali zásad KetoMix diéty. Tento ľudový hubový pokrm si tak môžete dopriať už od 1. fázy diéty KetoMix. Z celkového denného limitu zeleniny vyčerpáte 3,5 až 4 g sacharidov na 1 porciu.
Čo budete potrebovať na 1 porciu:
- 1 odmerku zmesi na KetoMix proteínové žemle,
- sušené huby,
- 1 strúčik prelisovaného cesnaku,
- 1 vajce,
- drvenú rascu,
- soľ a čierne korenie podľa chuti,
- repkový olej na vymazanie formy.
Postup:
Podľa návodu na obale si upečte 1 porciu proteínových žemlí. Sušené huby zalejte horúcou vodou a nechajte aspoň 15 minút napučať. Sceďte vodu a odložte si ju bokom. Odvážte 50 g hub a nakrájajte ich na malé kúsky. Žemle nakrájajte na kocky a vložte do misky. Pridajte pokrájané huby. Vajíčko rozšľahajte s rascou, soľou, korením a zalejte pripravenú zmes. Rýchlo premiešajte. Ak nie je zmes príliš riedka, pre lepšiu chuť ju môžete pokvapkať aj troškou vody z húb. Zmes preložte do zapekacej misy potretej repkovým olejom. Pečte dozlata v rúre vyhriatej na 200 stupňov.